Suiker

Suiker is wat er in de suikerpot zit. De scheikundige term is sacharose. Het komt van nature voor in suikerbieten en suikerriet, maar ook in fruit, groente en honing. In Nederland halen we suiker uit suikerbieten, in tropische landen uit suikerriet. Rietsuiker, witte suiker, basterdsuiker: het zijn allemaal verschijningsvormen van dezelfde stof sacharose. 

Soorten suiker

Er zijn verschillende soorten suiker. Kristalsuiker is de meest bekende, maar honing, rietsuiker, agavesiroop, palmsuiker, kokosbloesemsuiker of ahornsiroop zijn ook allemaal suikers. Al deze suikers bestaan uit een mix van glucose en fructose. Voedingskundig gezien zijn ze dus ook allemaal hetzelfde. Ze worden op dezelfde manier door je lichaam verwerkt. Sommige soorten zijn minder bewerkt dan anderen en bevatten minimale hoeveelheden vitaminen en mineralen. Maar uit analyses blijkt dat deze hoeveelheden zo klein zijn dat het niets uitmaakt voor je gezondheid. Voor alle geconcentreerde vormen van suikers geldt dat ze vooral energie bevatten en weinig tot geen voedingsstoffen.

Bietsuiker

Veel groenten, vruchten en knollen bevatten van nature suiker, zo ook de suikerbiet en suikerriet. De suikerbiet is in Nederland het meest efficiĆ«nte gewas om suiker uit te halen. De plant verdraagt vrij hoge zoutgehaltes en doet het daarom goed in kustgebieden. In combinatie met de hoge concentratie suiker is dit het ideale gewas om suiker uit te winnen. In warmere landen haalt men suiker doorgaans uit suikerriet. 

Hoe ontstaat suiker?

Groene planten maken zelf suikers aan voor hun eigen energievoorziening. Onder invloed van zonlicht zetten ze water uit de bodem en koolstofdioxide uit de lucht om in glucose (druivensuiker) en fructose (vruchtensuiker). Die vormen samen sacharose. Zodra mensen of dieren suiker eten dan wordt de zonne-energie, die is vastgelegd in suiker, omgezet in energie voor ons lichaam. 

Wist je dat...

...voor het maken van 1 kilo suiker er ongeveer 8  kilo suikerbieten nodig zijn? Uit een gemiddelde suikerbiet haal je ongeveer 35 suikerklontjes.

...er in Nederland zo'n 8.000 telers zijn die suikerbieten verbouwen? In totaal gebruiken zij hiervoor 80.000 hectare grond. Hoeveel suiker dit oplevert is afhankelijk van het weer en wisselt per jaar. 


  • Burgemeester Lambooylaan 3
    1217 LB Hilversum
  • Tel: 035-5433455
    Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Copyright 2021 & Disclaimer - Kenniscentrum suiker & voeding
Voor meer wetenschappelijke informatie, bezoek www.kenniscentrumsuiker.nl