Suiker als feest: gastronomische desserts

19e eeuw

In de loop van de 19e eeuw neemt de ontwikkeling van de gastronomie een hoge vlucht. Uitgebreid dineren met een opeenvolging van gangen wordt dé manier om gasten te onthalen. De ene schotel al fraaier dan de andere. Maar het klapstuk is natuurlijk het dessert, een verrukking voor oog en mond. De beroemde chefkoks uit Parijs geven het voorbeeld. De wereld volgt.

marche de la patisserie

De optocht van de zoetigheden, al dan niet als nagerecht (rond 1900).

Wanneer de Franse troepen uit Nederland verdwenen zijn, keert het Huis van Oranje terug. Maar nu niet als stadhouder aan het hoofd van ons land, Nederland wordt een koninkrijk. Bij een koninkrijk hoort een hofhouding, een paleis met een hofmaarschalk en kamerheren en hofdames. Staatsiebanketten en diners wisselen elkaar af. De chef-koks die deze uitgebreide maaltijden bereiden zijn meestal in Parijs geschoold en koken dus in de Franse stijl.

Een keur aan toetjes
De koning zet het voorbeeld, de rest van de elite - al dan niet van adel - volgt. Tot slot van de maaltijd verschijnt een dessert. Wij zouden dat nu toetjesbuffet noemen. Een keur aan heerlijkheden, waarbij ijs, meringues, nougat de Paris, een keur aan taarten en taartjes, puddingen en gelei het feestelijke slot vormen. Suikerrijk en kleurrijk. Bij het huwelijk van een kamerheer en een hofdame van koning Willem II en koningin Anna Paulowna wordt de maaltijd besloten met gelei van Champagne, een charlotte Russe, een macedoine van vruchten, slagroom en allerhande taartjes.

Een prachtig dessert van suiker, room, vruchten, hoog opgetast zodat alle gasten aan tafel kunnen genieten van het schouwspel. Er zijn heel wat sokkels en andere oneetbare onderdelen nodig om zo’n bouwwerk tot stand te brengen.


  • Burgemeester Lambooylaan 3
    1217 LB Hilversum
  • Tel: 035-5433455
    Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Copyright 2021 & Disclaimer - Kenniscentrum suiker & voeding
Voor meer wetenschappelijke informatie, bezoek www.kenniscentrumsuiker.nl