Suiker als medicijn

8e - 12e eeuw

Suiker kocht je aanvankelijk bij de apotheek. Het hoorde bij de specerijen, kruiden en andere geneeskrachtige middelen die daartoe door de apotheker werden samengesteld en verkocht. De geneeskunde werkte toen anders dan nú. Men hield het op de lichaamssappen en temperaturen die in evenwicht moesten blijven. Zo had je warm en koud, droog en vochtig, en smaken als bitter, zout, zuur en zoet.

De humeurenleer noodzaakte de arts en apotheker om middelen te vinden om de verschillende ‘humeuren’ in evenwicht te brengen. Wie koorts had moest verkoeling vinden, wie gal spuwde diende dat te compenseren met zoetigheid. Suiker was dus onderdeel van de middelen die de geneeskunde terzijde stond bij het behandelen van patiënten.

Nostradamus
Eén van die apothekers was Michel de Nostredame, beter bekend als de voorspeller Nostradamus. Zijn werkzame leven begon hij in de apotheek, maar hij had ook eerst een jaartje medicijnen gestudeerd. In 1555 publiceert hij een Verhandeling over de Huismiddeltjes en Confituren. Zijn reputatie is zo goed, dat zelfs de Franse koning Henri II hem in dat jaar aan het hof ontbiedt. Een kleine tien jaar later gaat ook zijn vrouw Catharina de’ Medici bij hem te rade.

Bereiden
Het woord ‘confiture’ komt van het Latijn conficere dat ‘prepareren, of bereiden’ betekent. In de middeleeuwen betekent het ‘gekookt voedsel’ en in dit geval dus met suiker bereid. Het is een nieuwe methode van medicijnen bereiden, naast de in honing of suiker verwerkte poeders. Die likte je op, de suikermedicijnen kauwde of zoog je op.
suiker als medicijn

Zieke in de middeleeuwen werd behandeld volgens de 'humeurenleer'.

Suiker hangt in kegels aan het plafond. Met een tang of hamer breek je er stukken van af. Je verkoopt het per gram (14e eeuw).


  • Burgemeester Lambooylaan 3
    1217 LB Hilversum
  • Tel: 035-5433455
    Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Copyright 2021 & Disclaimer - Kenniscentrum suiker & voeding
Voor meer wetenschappelijke informatie, bezoek www.kenniscentrumsuiker.nl