Informatie over cookies

Cookies zijn korte rapporten die via uw browser worden verzonden en opgeslagen op de harde schijf van de computer van de gebruiker wanneer deze verbinding maakt met een web. Cookies kunnen worden gebruikt om gebruikersgegevens te verzamelen en op te slaan terwijl ze verbonden zijn om u de gevraagde services te bieden. Cookies worden gebruikt indien de website de neiging heeft deze niet te bewaren. Cookies kunnen van de website of van derde zijn.

Er zijn verschillende soorten cookies:

  • Technische cookies die gebruikersnavigatie vergemakkelijken en het gebruik van de verschillende opties of diensten die door het internet worden aangeboden. Om de sessie te identificeren, toegang tot bepaalde gebieden mogelijk te maken, bestellingen, aankopen, het invullen van formulieren, registratie, beveiliging, faciliterende functionaliteiten (video's, sociale netwerken, enz..).
  • Maatwerk cookies waarmee gebruikers toegang hebben tot diensten op basis van hun voorkeuren (taal, browser, configuratie, enz ...).
  • Analytische cookies die anonieme analyse van het gedrag van website gebruikers mogelijk maken en waarmee gebruikersactiviteit kan worden gemeten en navigatieprofielen kunnen worden ontwikkeld om de websites te verbeteren.

Dus wanneer u onze website bezoekt, in overeenstemming met artikel 22 van Wet 34/2002 van de Informatiemaatschappij (GDPR), hebben we u om toestemming gevraagd voor het gebruik ervan. Dit alles om onze services te verbeteren. We gebruiken Google Analytics om anonieme statistische informatie te verzamelen, zoals het aantal bezoekers van onze site. Cookies die worden toegevoegd door Google Analytics vallen onder het privacybeleid van Google Analytics. Als u wilt, kunt u cookies van Google Analytics uitschakelen.

Houd er echter rekening mee dat u cookies kunt in- of uitschakelen door de instructies van uw browser te volgen.

Suiker hoort er vanzelfsprekend bij

eind 19e eeuw

Aan het eind van de 19e eeuw hoort suiker er gewoon bij in de keuken en op tafel. Met de komst van de huishoudscholen krijgt suiker een afgemeten plaats in de ingrediëntenlijst, zoals alle ingrediënten per gram of ons, of zelfs pond berekend. Toch klinken er al geluiden, dat het als snoepgoed minder aan de gezondheid bijdraagt dan bijvoorbeeld pinda’s dat doen.

De kook- en huishoudscholen zijn uit Duitsland komen overwaaien. Het was belangrijk dat de huisvrouw gezonde voeding op tafel zette voor haar gezin. In 1889 verschijnt een vertaling van het Duitse boek van Lina Kux, directrice van de Kookschool te Hannover. Haar Het bereiden van poddingen, charlottes, crêmes, geleien enz. op de beste en goedkoopste wijze. Met een aanhangsel betreffende de bereiding van ijs, krijgt zelfs een tweede druk. En zoals dat gaat: waar een huishoudschool verrijst, verschijnt een bijbehorend kookboek. Al dan niet van de hand van één van de onderwijzeressen aan de huishoudschool in Amsterdam. In 1887 publiceert ze Aaltje, Nieuw Nederlandsch Kookboek van Odilia A. Corver, directrice van de tijdelijke kookschool in Amsterdam.

Tot op de halve cent berekend!
In 1901 verschijnt het boek van Martine Wittop Koning, Eenvoudige berekende recepten. Het beleeft in 1931 de 54ste druk. De prijsberekeningen worden per drukgang bijgewerkt (zie recept). In 1924-25 publiceert deze Amsterdamse huishoudschoollerares een boekje over Puddingen en nagerechten, en één met Honderd Gebak-recepten. Waarna in 1926 het boek verschijnt. Honderdvijftig Amerikaansche recepten voor cakes, vulsels, glazuren, candies, desserten enz., geschreven door Willy Cornelissen-Schep. Het is de opmaat naar een - vooral na de Tweede Wereldoorlog - toenemende behoefte aan creatieve, smakelijke en vooral zoete toetjes en baksels.

‘Een kind kan zijn snoepcenten beter aan pinda’s uitgeven. Ik zie ze altijd graag op de snoeptafeltjes prijken en betreur dan alleen dat ze er niet zoo verleidelijk uitzien als de hooggekleurde suikerwerken.'

Odilia A. Corver. Directrice van de tijdelijke kookschool te Amsterdam (1887).

De banketbakker. Allerhande zoetigheden van groot tot klein voor groot en klein (rond 1900).

eenvoudig recept met suiker

Uit: Eenvoudige berekende recepten, Martine Wittop Koning, lerares in koken en voedingsleer aan de Nieuwe Huishoudschool te Amsterdam, 32ste druk (1919).

recept RECEPT

Vanillevla

Nodig: ¾ liter melk, 45 gram suiker, ¼ vanillestokje, 30 gram maïzena, 1 à 2 eieren (bij elkaar 0,28 cent inclusief de energiekosten)

Bereiding: Breng de melk met de vanille en de suiker langzaam aan de kook, zoodat de vanille goed aftrekt. Meng terwijl (tegelijkertijd) de maïzena aan met het geklopte ei en met zooveel van de lauwe melk, tot alles samen een gelijke massa vormt. Voeg hierbij roerende wat kokende melk, tot het mengsel warm en dun vloeibaar is; giet het flink roerende bij de kokende melk en laat het, roerende, even doorkoken tot het meel gaar is (ongeveer 5 minuten). Neem er vóór het opdoen de vanille uit. Voor het kloppen is een klein eierkloppertje (garde) het gemakkelijkste omdat daardoor de vloeistof door de geheele massa in beweging wordt gehouden en het ei zoodoende minder kans heeft van schiften. Roer onder het bekoelen van tijd tot tijd om te voorkomen, dat zich op de vla een vlies vormt.

Uit: Eenvoudige berekende recepten van Martine Wittop Koning (1919).


  • Burgemeester Lambooylaan 3
    1217 LB Hilversum
  • Tel: 035-5433455
    Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Copyright 2021 & Disclaimer - Kenniscentrum suiker & voeding
Voor meer wetenschappelijke informatie, bezoek www.kenniscentrumsuiker.nl