Aan het eind van de 19e eeuw hoort suiker er gewoon bij in de keuken en op tafel. Met de komst van de huishoudscholen krijgt suiker een afgemeten plaats in de ingrediëntenlijst, zoals alle ingrediënten per gram of ons, of zelfs pond berekend. Toch klinken er al geluiden, dat het als snoepgoed minder aan de gezondheid bijdraagt dan bijvoorbeeld pinda’s dat doen.
Odilia A. Corver. Directrice van de tijdelijke kookschool te Amsterdam (1887).
De banketbakker. Allerhande zoetigheden van groot tot klein voor groot en klein (rond 1900).
Uit: Eenvoudige berekende recepten, Martine Wittop Koning, lerares in koken en voedingsleer aan de Nieuwe Huishoudschool te Amsterdam, 32ste druk (1919).
RECEPT
Nodig: ¾ liter melk, 45 gram suiker, ¼ vanillestokje, 30 gram maïzena, 1 à 2 eieren (bij elkaar 0,28 cent inclusief de energiekosten)
Bereiding: Breng de melk met de vanille en de suiker langzaam aan de kook, zoodat de vanille goed aftrekt. Meng terwijl (tegelijkertijd) de maïzena aan met het geklopte ei en met zooveel van de lauwe melk, tot alles samen een gelijke massa vormt. Voeg hierbij roerende wat kokende melk, tot het mengsel warm en dun vloeibaar is; giet het flink roerende bij de kokende melk en laat het, roerende, even doorkoken tot het meel gaar is (ongeveer 5 minuten). Neem er vóór het opdoen de vanille uit. Voor het kloppen is een klein eierkloppertje (garde) het gemakkelijkste omdat daardoor de vloeistof door de geheele massa in beweging wordt gehouden en het ei zoodoende minder kans heeft van schiften. Roer onder het bekoelen van tijd tot tijd om te voorkomen, dat zich op de vla een vlies vormt.
Uit: Eenvoudige berekende recepten van Martine Wittop Koning (1919).
Tel: 035-5433455
Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Gezonde leefstijl
Copyright 2021 & Disclaimer - Kenniscentrum suiker & voeding
Voor meer wetenschappelijke informatie, bezoek www.kenniscentrumsuiker.nl