Hoe wordt suiker gemaakt?

Suiker (sacharose) wordt in Nederland gewonnen uit de suikerbiet. De suikerbiet is een natuurproduct dat groeit op de Hollandse akkers. In het voorjaar gaan de zaadjes van de suikerbiet de grond in. Suikerbieten groeien goed in ons klimaat. Het loof steekt boven de grond uit en vangt het zonlicht op dat de plant nodig heeft voor het maken van suiker. De wortel groeit uiteindelijk uit tot een suikerbiet met een gemiddeld gewicht van 900 gram en bevat ongeveer 150 gram suiker.

Vanaf september worden de suikerbieten geoogst. Dit noemen we de bietencampagne. Na het oogsten gaan de bieten naar de fabriek. Daar worden de bieten schoongemaakt. De grond die van de bieten afkomt, wordt hergebruikt voor het ophogen van wegen en dijken. Daarna worden de bieten in dunne reepjes gesneden en gekookt. Ruwsap ontstaat en wordt gefilterd. Na het filteren ontstaat er dunsap. Vervolgens wordt het sap ingedampt, zodat het dunsap diksap wordt. Daarna wordt er gecentrifugeerd om de suikerkristallen te scheiden van de stroop (melasse). Tot slot worden de witte suikerkristallen gedroogd en gekoeld. Nu is de suiker klaar.


  • Burgemeester Lambooylaan 3
    1217 LB Hilversum
  • Tel: 035-5433455
    Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Copyright 2020 - Kenniscentrum suiker & voeding
Voor meer wetenschappelijke informatie, bezoek www.kenniscentrumsuiker.nl