Deze website maakt gebruik van cookies.
Wij gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken. De cookies van Google Analytics zijn volledig geanonimiseerd. Door op 'akkoord' te klikken, stem je in met het gebruik van cookies op deze website. https://www.kenniscentrumsuiker.nl/privacyverklaring
Cookies zijn korte rapporten die via uw browser worden verzonden en opgeslagen op de harde schijf van de computer van de gebruiker wanneer deze verbinding maakt met een web. Cookies kunnen worden gebruikt om gebruikersgegevens te verzamelen en op te slaan terwijl ze verbonden zijn om u de gevraagde services te bieden. Cookies worden gebruikt indien de website de neiging heeft deze niet te bewaren. Cookies kunnen van de website of van derde zijn.
Er zijn verschillende soorten cookies:
Dus wanneer u onze website bezoekt, in overeenstemming met artikel 22 van Wet 34/2002 van de Informatiemaatschappij (GDPR), hebben we u om toestemming gevraagd voor het gebruik ervan. Dit alles om onze services te verbeteren. We gebruiken Google Analytics om anonieme statistische informatie te verzamelen, zoals het aantal bezoekers van onze site. Cookies die worden toegevoegd door Google Analytics vallen onder het privacybeleid van Google Analytics. Als u wilt, kunt u cookies van Google Analytics uitschakelen.
Houd er echter rekening mee dat u cookies kunt in- of uitschakelen door de instructies van uw browser te volgen.
In de loop van de 19e eeuw neemt de ontwikkeling van de gastronomie een hoge vlucht. Uitgebreid dineren met een opeenvolging van gangen wordt dé manier om gasten te onthalen. De ene schotel al fraaier dan de andere. Maar het klapstuk is natuurlijk het dessert, een verrukking voor oog en mond. De beroemde chefkoks uit Parijs geven het voorbeeld. De wereld volgt.
De optocht van de zoetigheden, al dan niet als nagerecht (rond 1900).
Wanneer de Franse troepen uit Nederland verdwenen zijn, keert het Huis van Oranje terug. Maar nu niet als stadhouder aan het hoofd van ons land, Nederland wordt een koninkrijk. Bij een koninkrijk hoort een hofhouding, een paleis met een hofmaarschalk en kamerheren en hofdames. Staatsiebanketten en diners wisselen elkaar af. De chef-koks die deze uitgebreide maaltijden bereiden zijn meestal in Parijs geschoold en koken dus in de Franse stijl.
Een keur aan toetjes
De koning zet het voorbeeld, de rest van de elite - al dan niet van adel - volgt. Tot slot van de maaltijd verschijnt een dessert. Wij zouden dat nu toetjesbuffet noemen. Een keur aan heerlijkheden, waarbij ijs, meringues, nougat de Paris, een keur aan taarten en taartjes, puddingen en gelei het feestelijke slot vormen. Suikerrijk en kleurrijk. Bij het huwelijk van een kamerheer en een hofdame van koning Willem II en koningin Anna Paulowna wordt de maaltijd besloten met gelei van Champagne, een charlotte Russe, een macedoine van vruchten, slagroom en allerhande taartjes.
Een prachtig dessert van suiker, room, vruchten, hoog opgetast zodat alle gasten aan tafel kunnen genieten van het schouwspel. Er zijn heel wat sokkels en andere oneetbare onderdelen nodig om zo’n bouwwerk tot stand te brengen.
Tel: 035-5433455
Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Alles over suiker
Copyright 2022 & Disclaimer - Kenniscentrum suiker & voeding
Voor meer wetenschappelijke informatie, bezoek www.kenniscentrumsuiker.nl