Hoe wordt suiker gemaakt?

Suiker (sacharose) wordt in Nederland gewonnen uit de suikerbiet. Daarin zit ongeveer 17 procent sacharose.

Van zaadje tot suikerbiet

In het voorjaar gaan de zaadjes van de suikerbiet de grond in. Suikerbieten groeien goed in ons klimaat. Het loof steekt boven de grond uit en vangt het zonlicht op dat de plant nodig heeft voor het maken van suiker. De wortel groeit uiteindelijk uit tot een suikerbiet met een gemiddeld gewicht van 900 gram en bevat ongeveer 150 gram suiker. Vanaf september worden de suikerbieten geoogst. Dit noemen we de bietencampagne.

Van biet naar suiker

Na het oogsten gaan de bieten naar de fabriek. Daar worden ze gewassen, gesneden en gekookt. Vervolgens wordt het sap ingedampt en gecentrifugeerd, om de suikerkristallen te scheiden van de stroop. In het totale proces ontstaan er verschillende bijproducten.

Duurzame productie

Cosun Beet Company, de enige fabrikant van suiker in Nederland, is zuinig met grondstoffen, energie en water. Samen met telers, transporteurs en andere partners in de keten zet Cosun Beet Company zich in voor een duurzame productie en distributie. Denk bijvoorbeeld aan hergebruik van het water afkomstig uit de bieten en aan verwerking van bijproducten tot veevoeder, biomassa en bio-ethanol.

Bio-ethanol

Bio-ethanol is geschikt als motorbrandstof voor bijvoorbeeld auto┬┤s. Bio-ethanol is minder schadelijk voor het milieu dan bijvoorbeeld benzine en kan op termijn helpen het gebruik van fossiele brandstoffen, zoals aardolie of -gas te beperken. Ken je de namen van brandstof aan de pomp? E5 bevat 5% bio-ethanol, E10 bevat 10%.

Dit filmpje laat zien hoe het zaadje van een suikerbiet eindigt als suiker:


Suiker wordt niet 'in de fabriek gemaakt'. Suiker is een natuurproduct en wordt in de suikerbiet gemaakt. In de fabriek wordt het er enkel uitgehaald. Bekijk hier hoe men suiker haalt uit de suikerbiet. 


  • Burgemeester Lambooylaan 3
    1217 LB Hilversum
  • Tel: 035-5433455
    Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Copyright 2021 & Disclaimer - Kenniscentrum suiker & voeding
Voor meer wetenschappelijke informatie, bezoek www.kenniscentrumsuiker.nl