Informatie over cookies

Cookies zijn korte rapporten die via uw browser worden verzonden en opgeslagen op de harde schijf van de computer van de gebruiker wanneer deze verbinding maakt met een web. Cookies kunnen worden gebruikt om gebruikersgegevens te verzamelen en op te slaan terwijl ze verbonden zijn om u de gevraagde services te bieden. Cookies worden gebruikt indien de website de neiging heeft deze niet te bewaren. Cookies kunnen van de website of van derde zijn.

Er zijn verschillende soorten cookies:

  • Technische cookies die gebruikersnavigatie vergemakkelijken en het gebruik van de verschillende opties of diensten die door het internet worden aangeboden. Om de sessie te identificeren, toegang tot bepaalde gebieden mogelijk te maken, bestellingen, aankopen, het invullen van formulieren, registratie, beveiliging, faciliterende functionaliteiten (video's, sociale netwerken, enz..).
  • Maatwerk cookies waarmee gebruikers toegang hebben tot diensten op basis van hun voorkeuren (taal, browser, configuratie, enz ...).
  • Analytische cookies die anonieme analyse van het gedrag van website gebruikers mogelijk maken en waarmee gebruikersactiviteit kan worden gemeten en navigatieprofielen kunnen worden ontwikkeld om de websites te verbeteren.

Dus wanneer u onze website bezoekt, in overeenstemming met artikel 22 van Wet 34/2002 van de Informatiemaatschappij (GDPR), hebben we u om toestemming gevraagd voor het gebruik ervan. Dit alles om onze services te verbeteren. We gebruiken Google Analytics om anonieme statistische informatie te verzamelen, zoals het aantal bezoekers van onze site. Cookies die worden toegevoegd door Google Analytics vallen onder het privacybeleid van Google Analytics. Als u wilt, kunt u cookies van Google Analytics uitschakelen.

Houd er echter rekening mee dat u cookies kunt in- of uitschakelen door de instructies van uw browser te volgen.

Hoe wordt suiker gemaakt?

Suiker (sacharose) wordt in Nederland gewonnen uit de suikerbiet. Groene planten maken zelf suikers aan voor hun eigen energievoorziening. Onder invloed van zonlicht zetten ze water uit de bodem en koolstofdioxide uit de lucht om in glucose (druivensuiker) en fructose (vruchtensuiker). Die vormen samen sacharose. De suikerbiet bestaat voor ongeveer 17 procent sacharose.

Bietsuiker

Suiker is een natuurproduct. Veel groenten, vruchten en knollen bevatten van nature suiker, zo ook de suikerbiet en suikerriet. In Nederland wordt suiker gewonnen uit de suikerbiet. De suikerbiet is het meest efficiënte gewas om suiker uit te halen. De biet produceert ruwweg 20% suiker en bestaat voor de resterende 80% uit water. De combinatie van zon, licht en vocht laat de suikercellen in de suikerbiet groeien. In warmere landen haalt men suiker doorgaans uit suikerriet.

Van zaadje tot suikerbiet

In het voorjaar gaan de zaadjes van de suikerbiet de grond in. Het loof steekt boven de grond uit en vangt het zonlicht op dat de plant nodig heeft voor het maken van suiker. De wortel groeit uiteindelijk uit tot een suikerbiet met een gemiddeld gewicht van 900 gram en bevat ongeveer 150 gram suiker. Vanaf september worden de suikerbieten geoogst. Dit noemen we de bietencampagne.

Van biet naar suiker

Na het oogsten gaan de bieten naar de fabriek. In de fabriek worden de bieten schoongemaakt en in dunne reepjes gesneden. In warm water lost de suiker uit de bietcellen op, waardoor er ruwsap ontstaat. Het sap wordt ingedikt totdat er suikerkristallen ontstaan. Deze kristallen worden gecentrifugeert, zodat de witte suikerkristallen zich scheiden van de stroop (melasse).Tot slot worden de witte suikerkristallen gedroogd en gekoeld. Nu is de suiker klaar. 

Duurzame productie

Cosun Beet Company, de enige fabrikant van suiker in Nederland, is zuinig met grondstoffen, energie en water. Samen met telers, transporteurs en andere partners in de keten zet Cosun Beet Company zich in voor een duurzame productie en distributie. Denk bijvoorbeeld aan hergebruik van het water afkomstig uit de bieten. Bij het proces van biet naar suiker ontstaan er ook verschillende bijproducten. Deze worden verwerkt tot bijvoorbeeld aan veevoeder, biomassa en bio-ethanol.

Bio-ethanol

Bio-ethanol is geschikt als motorbrandstof voor bijvoorbeeld auto´s. Bio-ethanol is minder schadelijk voor het milieu dan bijvoorbeeld benzine en kan op termijn helpen het gebruik van fossiele brandstoffen, zoals aardolie of -gas te beperken. De brandstof E5, die je aan de pomp ziet, bevat 5% bio-ethanol en de brandstof E10 bevat 10%.

Het proces waarbij suiker in de suikerbiet ontstaat, heet fotosynthese. Hoe dat precies werkt, leggen we in onderstaand filmpje uit.


Suiker wordt niet 'in de fabriek gemaakt'. Suiker is een natuurproduct en wordt in de suikerbiet gemaakt. In de fabriek wordt het er enkel uitgehaald. Bekijk hier hoe men suiker haalt uit de suikerbiet. 


Wist je dat...

...voor het maken van 1 kilo suiker er ongeveer 8  kilo suikerbieten nodig zijn? Uit een gemiddelde suikerbiet haal je ongeveer 35 suikerklontjes.

...er in Nederland zo'n 8.000 telers zijn die suikerbieten verbouwen? In totaal gebruiken zij hiervoor 80.000 hectare grond. Hoeveel suiker dit oplevert is afhankelijk van het weer en wisselt per jaar. 


  • Burgemeester Lambooylaan 3
    1217 LB Hilversum
  • Tel: 035-5433455
    Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Copyright 2022 & Disclaimer - Kenniscentrum suiker & voeding
Voor meer wetenschappelijke informatie, bezoek www.kenniscentrumsuiker.nl