Voedingsrichtlijnen voor suiker

In Nederland publiceren diverse onafhankelijk wetenschappelijk adviesorganen, zoals de Gezondheidsraad, richtlijnen en adviezen op het gebied van voeding. Ook op Europees- en wereldniveau zijn er organisaties die zich bezig houden met voedingsrichtlijnen, zoals de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De richtlijnen en adviezen zijn gebaseerd op resultaten van wetenschappelijk onderzoek die worden beoordeeld en samengevat door een groep van deskundigen. Hieronder staan de voedingsrichtlijnen over suiker van de verschillende adviesorganen genoemd.

Gezondheidsraad

GR 400x400De Gezondheidsraad is een onafhankelijk wetenschappelijk adviesorgaan, dat de opdracht heeft om de regering en het parlement te adviseren op het gebied van de volksgezondheid en het gezondheids(zorg)onderzoek. Het Voedingscentrum vertaalt het advies van de Gezondheidsraad naar de Richtlijnen Schijf van Vijf.

In 2015 publiceerde de Gezondheidsraad de nieuwe Richtlijnen goede voeding. Deze richtlijnen zijn geformuleerd in termen van voedingsmiddelen. De aanbeveling voor suiker, luidt als volgt: “Drink zo min mogelijk suikerhoudende dranken”. Onder suikerhoudende dranken vallen onder andere vruchtendrank, vruchtennectar, frisdranken, ijsthee, gevitamineerd water en sportdranken waaraan suikers zijn toegevoegd.

Goede alternatieven volgens de Gezondheidsraad zijn dranken zonder suikers, zoals thee, gefilterde koffie en water. Deze richtlijn is opgesteld wegens het verband tussen de consumptie van suikerhoudende dranken en een verhoogd risico op diabetes type 2. De Gezondheidsraad geeft aan dat de consumptie van één à twee glazen suikerhoudende dranken per dag leidt tot een verhoogd risico op diabetes type 2.
De Gezondheidsraad heeft verder geen richtlijn opgesteld voor de inname van suikers.

Bij de vorige richtlijnen uit 2006 werd een acceptabele spreiding van 40 tot 70 energieprocent aan koolhydraten aanbevolen. Dit betekent dat je 40% tot 70% van al je energie uit koolhydraten haalt. Volgens de laatste voedselconsumptiepeiling, uitgevoerd door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), halen we in Nederland gemiddeld 45% van onze energie uit koolhydraten (1-79 jaar).

Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid

De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) is een onafhankelijk onderzoeksinstituut dat de Europese Commissie adviseert over voedingsonderwerpen. EFSA is momenteel aan het onderzoeken of er genoeg bewijslast is om een richtlijn op te stellen voor de maximale inname van totale, toegevoegde of vrije suikers. Deze aanbeveling wordt in 2021 verwacht. Voor de inname van koolhydraten adviseert EFSA om 45% tot 60% van je energie hieruit te halen.

Wereldgezondheidsorganisatie

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) kwam in 2015 met een richtlijn over suiker. Zij adviseren om minder dan 10% van je energie uit vrije suikers te halen. Vrije suikers zijn mono- en disachariden toegevoegd aan voedingsmiddelen door fabrikant, bereider of consument en de van nature aanwezige suikers in honing, siroop, vruchtensappen en vruchtenconcentraten. De van nature aanwezige suikers in fruit, groente en zuivelproducten vallen hier niet onder. Deze aanbeveling is enkel gebaseerd op het voorkómen van tandcariës. Daarnaast pleit de WHO voor verder terugdringen naar minder dan 5 energieprocent vrije suikers. Dit is een voorwaardelijke aanbeveling. Een voorwaardelijke aanbeveling wordt gedaan wanneer er minder zekerheid is ‘over de balans tussen voor- en nadelen van het toepassen van de aanbeveling’.

Voldoen Nederlanders aan de aanbeveling van de WHO?

Kenniscentrum suiker & voeding heeft met de gegevens van de laatste voedselconsumptiepeiling (VCP 2012-2016) gekeken hoeveel procent van de Nederlanders voldoen aan deze aanbeveling van de WHO. In de tabel is te zien hoeveel procent van de bevolking minder dan 10% van hun energie uit vrije suikers haalt. Dit is verbetert ten opzichte van de vorige VCP uit 2007-2010. Toen hield ongeveer 3 op de 10 volwassenen (19-69 jaar) in Nederland zich aan de WHO richtlijn en 1 op de 20 kinderen (7-18 jaar).


  • Burgemeester Lambooylaan 3
    1217 LB Hilversum
  • Tel: 035-5433455
    Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Copyright 2020 - Kenniscentrum suiker & voeding
Voor meer wetenschappelijke informatie, bezoek www.kenniscentrumsuiker.nl