Informatie over cookies

Cookies zijn korte rapporten die via uw browser worden verzonden en opgeslagen op de harde schijf van de computer van de gebruiker wanneer deze verbinding maakt met een web. Cookies kunnen worden gebruikt om gebruikersgegevens te verzamelen en op te slaan terwijl ze verbonden zijn om u de gevraagde services te bieden. Cookies worden gebruikt indien de website de neiging heeft deze niet te bewaren. Cookies kunnen van de website of van derde zijn.

Er zijn verschillende soorten cookies:

  • Technische cookies die gebruikersnavigatie vergemakkelijken en het gebruik van de verschillende opties of diensten die door het internet worden aangeboden. Om de sessie te identificeren, toegang tot bepaalde gebieden mogelijk te maken, bestellingen, aankopen, het invullen van formulieren, registratie, beveiliging, faciliterende functionaliteiten (video's, sociale netwerken, enz..).
  • Maatwerk cookies waarmee gebruikers toegang hebben tot diensten op basis van hun voorkeuren (taal, browser, configuratie, enz ...).
  • Analytische cookies die anonieme analyse van het gedrag van website gebruikers mogelijk maken en waarmee gebruikersactiviteit kan worden gemeten en navigatieprofielen kunnen worden ontwikkeld om de websites te verbeteren.

Dus wanneer u onze website bezoekt, in overeenstemming met artikel 22 van Wet 34/2002 van de Informatiemaatschappij (GDPR), hebben we u om toestemming gevraagd voor het gebruik ervan. Dit alles om onze services te verbeteren. We gebruiken Google Analytics om anonieme statistische informatie te verzamelen, zoals het aantal bezoekers van onze site. Cookies die worden toegevoegd door Google Analytics vallen onder het privacybeleid van Google Analytics. Als u wilt, kunt u cookies van Google Analytics uitschakelen.

Houd er echter rekening mee dat u cookies kunt in- of uitschakelen door de instructies van uw browser te volgen.

Wat is suiker?

Suiker is een koolhydraat die zoet smaakt. Een koolhydraat bestaat uit één of meer suikermoleculen (sachariden) en levert energie aan planten, dieren en mensen. De chemische naam voor de suiker die je op tafel ziet staan is 'sacharose'. Het komt van nature voor in groente, fruit, suikerbieten, suikerriet en honing. In Nederland halen we de suiker alleen uit suikerbieten.

Suikers

Suikers zijn koolhydraten die uit 1 of 2 suikermoleculen (sachariden) bestaan. Kristalsuiker of 'sacharose' is een voorbeeld van een suiker die uit twee sachariden bestaat, namelijk glucose en fructose. Maar je hebt meerdere suikers:

  • Sacharose (tafelsuiker)
  • Lactose (melksuiker)
  • Maltose (moutsuiker)
  • Glucose (druivensuiker)
  • Fructose (fruitsuiker)
  • Galactose 

Toegevoegde suikers

Op tafel, in de keuken en in de industrie worden tijdens de bereidingen van voedingsmiddelen verschillende suikers toegevoegd: kristalsuiker, rietsuiker, honing, agavesiroop, glucosestroop, fructosestroop, geconcentreerd appelsap enzovoort. Toegevoegde suikers zijn niet anders dan van nature aanwezige suikers en worden op dezelfde manier door het lichaam verwerkt. 

Vrije suikers

Vrije suikers wordt soms gebruikt als een term die overeenkomt met de term 'toegevoegde suikers'. Het verschil is dat ook de suikers tellen die van nature aanwezig zijn in vruchtensappen en vruchtenconcentraat.

Van nature aanwezige suikers

Van nature aanwezige suikers zijn alle suikers die van nature aanwezig zijn in voedingsmiddelen. Denk aan de suikers in fruit, groente en de melksuiker in zuivel. 

Wat weet je van suiker en voeding?

In de media wordt veel geschreven en gesproken over suiker. Soms positief soms negatief. Wat weet je eigenlijk van suiker?
KSV heeft een test ontwikkeld met vragen over suiker, soorten suiker, functies van suiker en nog veel meer.


  • Burgemeester Lambooylaan 3
    1217 LB Hilversum
  • Tel: 035-5433455
    Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Copyright 2021 & Disclaimer - Kenniscentrum suiker & voeding
Voor meer wetenschappelijke informatie, bezoek www.kenniscentrumsuiker.nl