Tropische abrikozenjam

Maak een abrikozenjam tropisch door gemberwortel, limoen en sereh toe te voegen.

abrikozenjam

Bereidingswijze

Was de abrikozen, halveer ze en verwijder de pitten. Weeg 1 kg vruchtvlees af. Snijd de abrikozen in stukjes en doe ze in een grote pan. Schil het stukje gember en rasp het boven de abrikozen. Boen de limoen schoon en rasp ook de groene limoenschil boven de abrikozen. Pers de limoen uit. Verwijder de buitenste bladeren van de serehstengels en snijd de stengels in flinterdunne plakjes. Schep het limoensap met de sereh en geleisuiker door de abrikozen. Breng deze massa op matig hoog vuur al roerende aan de kook tot de massa over het hele oppervlak flink kookt. Laat de massa nu 4 minuten flink koken, roer regelmatig. Draai het vuur uit en laat de massa tot rust komen. Schep eventueel met een lepel het ontstane schuim eraf. Zet de jampotten op een dubbelgevouwen theedoek en vul ze met een soepopscheplepel tot aan de rand met de hete jam. Sluit de potten direct af met de deksels en zet ze op hun kop. Zet de potten na 5 minuten weer rechtop en laat de jam afkoelen. Plak er een etiket met de naam en bereidingsdatum op.

Houdbaarheid: 1 jaar.

Schone potten: Jam blijft langer houdbaar in goed schone potten. Was de potten af in de afwasmachine en bewaar ze tot gebruik goed afgesloten. Of was de potten en deksels vlak voor gebruik af in heet water met soda, spoel ze af met schoon water en zet ze tot het vullen omgekeerd op een schone theedoek.

Benodigde ingrediƫnten

  • 1250 g abrikozen
  • 4 cm verse gemberwortel
  • 1 limoen
  • 2 stengels sereh
  • 1 kg geleisuiker

Voedingswaarde

  • per pot
  • 1080 kcal
  • 3 g eiwit
  • 1 g vet
  • 264 g koolhydraten

Bereidingstijd

  • 30 minuten

Recepten en foto's mogen voor publicatie worden gebruikt, mits bronvermelding (www.suikerinfo.nl) plaatsvindt.


  • Burgemeester Lambooylaan 3
    1217 LB Hilversum
  • Tel: 035-5433455
    Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Copyright 2020 - Kenniscentrum suiker & voeding
Voor meer wetenschappelijke informatie, bezoek www.kenniscentrumsuiker.nl