Soorten suiker

Suiker is breed toepasbaar voor de bereiding van voedingsmiddelen, zowel op grote schaal, als thuis in de keuken. Door de brede toepasbaarheid zijn er afgeleide soorten van suiker uitgevonden, zoals: Vloeibare suiker, Geleisuiker, Kandij, Decoratiesuiker en Vanillesuiker. 

Suikerklontjes

Als je kristalsuiker vochtig maakt, in blokjes perst en daarna droogt, heb je suikerklontjes. Suikerklontjes werden al in 1840 gemaakt. Dit deden ze door suiker in staven te persen en die weer in stukjes te knippen. Later werd gesmolten suiker in vormen gegoten en vervolgens in kleine stukjes gezaagd.

Poedersuiker

Als kristalsuiker tot poeder wordt gemalen, spreken we van poedersuiker. Deze suiker wordt vaak geassocieerd met oudejaarsavond, waar het over de oliebollen en appelflappen wordt gestrooid. Poedersuiker heeft een andere structuur dan kristalsuiker en wordt gebruikt voor sommige soorten chocolade, snoepjes en roomijs. De smaak wordt ook als zoeter ervaren, omdat de totale oppervlakte van de ‘suikerstofdeeltjes’ groter is dan die van kristalsuiker. Daarnaast lost poedersuiker sneller op in je mond, en wordt de zoetheid intenser ervaren.

Basterdsuiker

Basterdsuiker is een traditioneel Nederlands product met een Europese bescherming. Het wordt verkregen door aan fijngekookte of fijngemalen kristalsuiker een invertsuikeroplossing toe te voegen. Om basterdsuiker bruin te kleuren wordt een karameloplossing (verhitte suiker) toegevoegd. Zo ontstaan er drie soorten: witte, gele en bruine basterdsuiker. Hoe donkerder de basterdsuiker, hoe hoger het gehalte aan invertsuiker, vocht en karamel.

Kandij

Kandij is er in verschillende vormen en maten; van witte, gele en bruine kruimelkandij tot flinke ‘edelstenen’. Ook is er kandij die als grote kristallen zijn ‘gegroeid’ aan stokjes en worden ‘kandijknotsen’ genoemd. Deze worden gebruikt bij de koffietafel. Kandij wordt verkregen door in een oververzadigde warme suikeroplossing zeer langzaam grote kristallen te laten groeien. Om donkere kandij te krijgen wordt karamel toegevoegd. De Nederlandse arts Boerhaave schreef kandij driehonderd jaar geleden voor als middel om keelpijn te verzachten.

Stroop

De kooksels die tijdens het proces van biet tot suiker ontstaan, kunnen gebruikt worden om verschillende stropen samen te stellen. Deze kennen we in donkerbruine en goudkleurige soorten en is er ook in schenkvorm voor op de pannenkoek. De traditionele suikerstroop heeft net als basterdsuiker ook een Europese bescherming.

Vloeibare suiker

Geconcentreerde suikeroplossing voor onder meer de frisdrankenindustrie.

Geleisuiker

Geleisuiker is kristalsuiker met pectine en citroenzuur, ideaal voor het maken van jam en gelei. Door de pectine en het citroenzuur krijgt jam de juiste dikte. De suiker zorgt ervoor dat je vruchten langer kunt bewaren en dat je de smaak van vruchten beter proeft.

Decoratiesuiker

Banketbakkers en koekjesfabrikanten gebruiken suikerhagel, suikerparels en greinsuiker voor een smakelijke, krokante garnering of als 'klontjes' in gebak of suikerbrood.

Vanillesuiker

Vanillesuiker is poedersuiker met een vanillesmaak, bijvoorbeeld van vanillestokjes. Vanillesuiker wordt meestal gebruikt in gebak, vla, toetjes of cocktails.

Rietsuiker

Rietsuiker, dat wordt gemaakt uit suikerriet, verschilt eigenlijk niet van suiker dat wordt gemaakt uit suikerbiet. Alleen de kleur is meestal iets donkerder. Bij de productie blijft een dun laagje donkerbruine stroop (melasse) achter op de rietsuiker. Dat zorgt voor de lichtbruin/gele kleur. Rietsuiker is in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, niet gezonder dan (witte) kristalsuiker. Het is namelijk dezelfde stof.


  • Burgemeester Lambooylaan 3
    1217 LB Hilversum
  • Tel: 035-5433455
    Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Copyright 2021 & Disclaimer - Kenniscentrum suiker & voeding
Voor meer wetenschappelijke informatie, bezoek www.kenniscentrumsuiker.nl