Deze website maakt gebruik van cookies.
Wij gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken. De cookies van Google Analytics zijn volledig geanonimiseerd. Door op 'akkoord' te klikken, stem je in met het gebruik van cookies op deze website. https://www.kenniscentrumsuiker.nl/privacyverklaring
Cookies zijn korte rapporten die via uw browser worden verzonden en opgeslagen op de harde schijf van de computer van de gebruiker wanneer deze verbinding maakt met een web. Cookies kunnen worden gebruikt om gebruikersgegevens te verzamelen en op te slaan terwijl ze verbonden zijn om u de gevraagde services te bieden. Cookies worden gebruikt indien de website de neiging heeft deze niet te bewaren. Cookies kunnen van de website of van derde zijn.
Er zijn verschillende soorten cookies:
Dus wanneer u onze website bezoekt, in overeenstemming met artikel 22 van Wet 34/2002 van de Informatiemaatschappij (GDPR), hebben we u om toestemming gevraagd voor het gebruik ervan. Dit alles om onze services te verbeteren. We gebruiken Google Analytics om anonieme statistische informatie te verzamelen, zoals het aantal bezoekers van onze site. Cookies die worden toegevoegd door Google Analytics vallen onder het privacybeleid van Google Analytics. Als u wilt, kunt u cookies van Google Analytics uitschakelen.
Houd er echter rekening mee dat u cookies kunt in- of uitschakelen door de instructies van uw browser te volgen.
Wanneer suiker met mate gebruikt wordt, past het in een gezond voedingspatroon. Bijvoorbeeld als zoet broodbeleg, als koekje tussendoor of op de pannenkoeken. Waar het in een gezonde voeding vooral om draait is de basis van het voedingspatroon: voldoende volkorenprodcuten, groenten, fruit en noten. En voor een gezond gewicht is de balans tussen energie-inname en het energieverbruik belangrijk.
Het maakt niet uit waar een calorie vandaan komt: uit koolhydraten (waaronder suiker), vet of eiwit. Een calorie is een calorie. Om op gewicht te blijven, is het belangrijk dat je niet méér calorieën binnenkrijgt (via eten en drinken) dan dat je verbruikt (via lichaamsbeweging). Als je meer calorieën binnenkrijgt, dan dat je verbrandt, dan kom je aan in gewicht. Verbruik je meer calorieën dan dat je binnenkrijgt, dan verlies je gewicht.
Voedingsstoffen die energie leveren noemen we macronutriënten en die vinden we terug in onze voeding:
Steeds meer fabrikanten proberen het suikergehalte te verlagen in hun producten. De consument verwacht vaak dat het product met minder suiker ook minder calorieën levert. In de praktijk blijkt dit niet altijd het geval. Als je suiker uit vaste producten haalt, moet je het namelijk vervangen door een ander ingrediënt om het volume te behouden. De keuze voor vervangende ingrediënten is beperkt en de opties die er zijn, leveren vaak evenveel calorieën (denk aan zetmeel) of zelfs meer calorieën (denk aan vet). Ook kunnen door de specifieke eigenschappen van suiker de eigenschappen van een product zonder toegevoegde suikers dusdanig veranderen dat de consument het niet meer lekker vindt.
De Nederlandse Gezondheidsraad adviseert om zo min mogelijk suikerhoudende dranken - frisdranken, maar ook vruchtensappen en gezoete zuiveldranken - te drinken. Ze verzadigen minder dan vaste voedingsmiddelen met suikers. Je lichaam registreert vloeibare suikers minder goed dan suikers in vaste vorm, waardoor je gemakkelijk te veel energie binnenkrijgt.
Dit geldt ook in het algemeen: vloeibare calorieën verzadigen minder dan calorieën in vaste vorm. Voorbeeld: Je bent langer bezig met het pellen en eten van 3 sinaasappelen dan met het drinken van een glas sinaasappelsap. Bovendien geven de sinaasappelen een gevulder gevoel.
Sinds de eerste meting in 1987 is de inname van suikers vrij stabiel gebleven.
De laatste meting uit 2012-2016 wijst erop dat de trend zelf iets dalend is.
Kijk en lees onze brochure over de rol van suiker in een gezond voedingspatroon.
Productgroepen die het meeste bijdragen aan de inname van ALLE suikers.
1. Niet-alcoholische dranken
2. Zuivel
3. Suiker en snoep
4. Fruit, noten en olijven
5. Koek en gebak
Productgroepen die het meeste bijdragen aan de inname van TOEGEVOEGDE suikers.
1. Suiker en snoep
2. Niet-alcoholische dranken
3. Koek en gebak
4. Zuivel
5. Sauzen en smaakmakers
Tel: 035-5433455
Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Alles over suiker
Copyright 2022 & Disclaimer - Kenniscentrum suiker & voeding
Voor meer wetenschappelijke informatie, bezoek www.kenniscentrumsuiker.nl