Informatie over cookies

Cookies zijn korte rapporten die via uw browser worden verzonden en opgeslagen op de harde schijf van de computer van de gebruiker wanneer deze verbinding maakt met een web. Cookies kunnen worden gebruikt om gebruikersgegevens te verzamelen en op te slaan terwijl ze verbonden zijn om u de gevraagde services te bieden. Cookies worden gebruikt indien de website de neiging heeft deze niet te bewaren. Cookies kunnen van de website of van derde zijn.

Er zijn verschillende soorten cookies:

  • Technische cookies die gebruikersnavigatie vergemakkelijken en het gebruik van de verschillende opties of diensten die door het internet worden aangeboden. Om de sessie te identificeren, toegang tot bepaalde gebieden mogelijk te maken, bestellingen, aankopen, het invullen van formulieren, registratie, beveiliging, faciliterende functionaliteiten (video's, sociale netwerken, enz..).
  • Maatwerk cookies waarmee gebruikers toegang hebben tot diensten op basis van hun voorkeuren (taal, browser, configuratie, enz ...).
  • Analytische cookies die anonieme analyse van het gedrag van website gebruikers mogelijk maken en waarmee gebruikersactiviteit kan worden gemeten en navigatieprofielen kunnen worden ontwikkeld om de websites te verbeteren.

Dus wanneer u onze website bezoekt, in overeenstemming met artikel 22 van Wet 34/2002 van de Informatiemaatschappij (GDPR), hebben we u om toestemming gevraagd voor het gebruik ervan. Dit alles om onze services te verbeteren. We gebruiken Google Analytics om anonieme statistische informatie te verzamelen, zoals het aantal bezoekers van onze site. Cookies die worden toegevoegd door Google Analytics vallen onder het privacybeleid van Google Analytics. Als u wilt, kunt u cookies van Google Analytics uitschakelen.

Houd er echter rekening mee dat u cookies kunt in- of uitschakelen door de instructies van uw browser te volgen.

Suikers in voeding

Regelmatig verschijnen in de media berichten over hoeveel suiker we eten. Maar hoeveel eten we nu écht?
We zetten de feiten voor je op een rij.

Hoeveel suikers eten we in Nederland?

Nederlanders eten gemiddeld 110 gram suiker per dag. Dat is 21% van de gemiddelde dagelijkse energie-inname. Kinderen eten meer suikers (121 gram per dag) dan volwassenen (108 gram per dag). Ruim een kwart (27%) van de energie die kinderen dagelijks binnenkrijgen komt uit suikers. Bij volwassenen is dit 19%.

Hoeveel van die suikers is toegevoegd?

Van de 110 gram suikers die we gemiddeld binnenkrijgen op een dag, komt 60 gram van toegevoegde suikers. Dit is 11% van de totale energie-inname. Kinderen eten meer toegevoegde suikers (73 gram per dag) dan volwassenen (57 gram per dag). Ongeveer 15% van de energie die kinderen binnenkrijgen komt van toegevoegde suikers. Bij volwassenen is dit zo'n 10%.

Welke productgroepen dragen vooral bij aan de inname van (toegevoegde) suikers?

Productgroepen die het meest bijdragen aan de inname van alle suikers:

  1. Niet-alcoholische dranken
  2. Zuivel
  3. Suiker en snoep
  4. Fruit, noten en olijven
  5. Koek en gebak

Productgroepen die het meeste bijdragen aan de inname van toegevoegde suikers:

  1. Suiker en snoep
  2. Niet-alcoholische dranken
  3. Koek en gebak
  4. Zuivel
  5. Sauzen en smaakmakers
Gemiddelde inname suikers in gram per dag (g/d) bij kinderen
Leeftijd
Jongens g/d

Meisjes g/d

1-3 jaar
102

98

4-8 jaar
129

116

9-13 jaar
137

114

14-18 jaar
138

111

Gemiddelde inname suikers in gram per dag (g/d) bij volwassenen
Leeftijd
Mannen g/d

Vrouwen g/d

19-30 jaar
135

106

31-50 jaar
123

98

51-70 jaar
109

92

71-79 jaar
99

88

Zijn we meer suikers gaan eten de afgelopen jaren?

Sinds de eerste meting in 1987 is de inname van suikers vrij stabiel gebleven.
De laatste meting uit 2012-2016  wijst erop dat de trend zelf iets dalend is. 

Suiker in voeding

Kijk en lees onze brochure over de rol van suiker in een gezond voedingspatroon.


  • Burgemeester Lambooylaan 3
    1217 LB Hilversum
  • Tel: 035-5433455
    Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Copyright 2021 & Disclaimer - Kenniscentrum suiker & voeding
Voor meer wetenschappelijke informatie, bezoek www.kenniscentrumsuiker.nl