Voorkeur voor zoet

At u als kind graag spinazie? Of spruitjes? Waarschijnlijk niet. Kinderen houden namelijk vooral van zoet. Dit is logisch, al in de baarmoeder worden ze blootgesteld aan suikers in het vruchtwater. Enkele uren na de geboorte accepteren baby's een zoete smaak, terwijl ze een bittere smaak afkeuren. De zoete en romige borst- of flesvoeding is de eerste smaakindruk van baby’s. Ze hebben een aangeboren voorkeur voor zoet. Aan vreemde smaken, zoals die van groente, moeten baby’s nog wennen.

Smaakvoorkeur kun je aanleren

Of we als kind wel of niet iets lekker vinden wordt met name bepaald door aangeboren en aangeleerde smaakvoorkeuren. Het is daarom belangrijk om als kind aan zoveel mogelijk smaken te wennen. Het leren waarderen van zuur kan al op zeer jonge leeftijd en blijkt het sterkst beïnvloedbaar in het eerste levensjaar. Kinderen met een zuurvoorkeur blijken gevarieerder te eten, bijvoorbeeld meer soorten fruit, en zijn minder kieskeurig in wat ze lekker vinden.

Afname van voorkeur voor zoet

Tijdens de puberteit neemt de voorkeur voor zoet af, totdat een voorkeur voor matig zoet is bereikt bij volwassenen. De voorkeur voor heel zoet die we bij kinderen zien, geldt dus niet voor volwassenen. Een verklaring hiervoor is dat kinderen in de groei zijn en dus relatief meer energie nodig hebben dan volwassenen. Na de leeftijd van 55 jaar, komt het vaker voor dat volwassenen niet meer goed kunnen proeven of ruiken. Hierdoor kan het zijn dat ze eten en drinken als minder zoet ervaren dan volwassenen jonger dan 55 jaar. Dit kan gepaard gaan met een voorkeur voor voedingsmiddelen met een intensere (zoete) smaak. 

Verbieden van zoet bij kinderen

Men denkt vaak dat het regelmatig eten van zoete producten kan leiden tot gewenning aan een zoete smaak. Het verbieden van het eten van zoete producten door ouders leidt echter niet tot gewenning aan een minder zoete smaak bij kinderen. Onderzoek toont namelijk aan dat kinderen van ouders met een streng snoepbeleid een grotere zoetvoorkeur hebben dan kinderen bij wie thuis een soepeler snoepbeleid wordt gehanteerd. Overigens is het nog onduidelijk of je echt kunt wennen aan minder zoet. Onderzoeksresultaten op dit gebied zijn nog tegenstrijdig.

Wil je kind geen spinazie eten of andere groente?

Hier zijn wat tips die je kan proberen om je kind meer groente te laten eten:

 • Kleed het eten leuk aan. Maak bijvoorbeeld een gezichtje uit het eten.
 • Laat je kind helpen in de keuken. Zo leren ze veel én proeven ze makkelijker.
 • Houd de sfeer ontspannen.
 • Geef ze het goede voorbeeld.
 • Proef! Ook al proeven ze maar een klein beetje, zoals 1 hapje, is dat al goed. Het is een kwestie van oefenen en er aan blootgesteld worden. 
 • Geef je kind complimenten.
 • Gedrag en leefstijl zijn moeilijk te veranderen, daarom is het belangrijk om op tijd te beginnen met het aanleren van een gezond eetgedrag.

Meer tips? Ga naar de site van het Voedingscentrum.


 • Burgemeester Lambooylaan 3
  1217 LB Hilversum
 • Tel: 035-5433455
  Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Copyright 2021 & Disclaimer - Kenniscentrum suiker & voeding
Voor meer wetenschappelijke informatie, bezoek www.kenniscentrumsuiker.nl