Witte wijngelei met druiven

Deze doorzichtige, prachtige gelei is heerlijk friszuur dankzij de combinatie van druiven en witte wijn. 

witte wijn gelei met druiven

Bereidingswijze

Was de druiven, dep ze droog met keukenpapier en halveer ze. Breng in een grote pan (geen aluminium!) de wijn met de geleisuiker al roerende aan de kook tot de massa over het hele oppervlak flink kookt. Schep de druiven erdoor, breng de massa opnieuw aan de kook en laat dit nu 4 minuten flink koken, roer regelmatig.

Draai het vuur uit en laat de massa tot rust komen. Schep eventueel met een lepel het ontstane schuim eraf. Laat de gelei in de pan afkoelen tot hij dikker begint te worden. Zet de jampotten op een dubbelgevouwen theedoek en vul ze met een soepopscheplepel tot aan de rand met de jam. Sluit de potten direct af met de deksels en zet ze op hun kop. Zet de potten na 5 minuten weer rechtop en laat de jam afkoelen. Maak de potten aan de buitenkant schoon en plak er een etiket met de naam en bereidingsdatum op.

Houdbaarheid: 1 jaar.

Schone potten: Jam blijft langer houdbaar in goed schone potten. Was de potten af in de afwasmachine en bewaar ze tot gebruik goed afgesloten. Of was de potten en deksels vlak voor gebruik af in heet water met soda, spoel ze af met schoon water en zet ze tot het vullen omgekeerd op een schone theedoek.

Benodigde ingrediënten

  • ½ fles frisse witte wijn (bijvoorbeeld Côte de Gasgogne)
  • 500 g witte druiven zonder pit
  • 1 kg geleisuiker

Voedingswaarde

  • per pot
  • 1060 kcal
  • 1 g eiwit
  • 1 g vet
  • 262 g koolhydraten

Bereidingstijd

  • 30 minuten 

 

Recepten en foto's mogen voor publicatie worden gebruikt, mits bronvermelding (www.suikerinfo.nl) plaatsvindt.


  • Burgemeester Lambooylaan 3
    1217 LB Hilversum
  • Tel: 035-5433455
    Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Copyright 2020 - Kenniscentrum suiker & voeding
Voor meer wetenschappelijke informatie, bezoek www.kenniscentrumsuiker.nl