Zijn alle suikers hetzelfde?

Suikers kunnen bestaan uit verschillende bouwstenen (sachariden), maar in het lichaam worden alle suikers afgebroken tot deze bouwstenen. Kristalsuiker (sacharose) wordt bijvoorbeeld afgebroken tot glucose (druivensuiker) en fructose (vruchtensuiker). 

Je hoort vaak dat natuurlijke suikers beter zijn dan toegevoegde suikers. Maar toegevoegde suikers zijn hetzelfde als van nature aanwezige suikers. Als de suiker in het maagdarmkanaal is afgebroken, wordt het door de darmcellen verder opgenomen in ons lichaam. Deze darmcellen of andere cellen in ons lichaam kunnen niet zien of deze sachariden afkomstig zijn van een banaan, een lepel honing of een suikerklontje. Ze worden dan ook allemaal op dezelfde manier opgenomen en verwerkt in ons lichaam. En alle suikers leveren evenveel energie, namelijk 4 calorieën per gram.

Snoep of fruit?

Als je mag kiezen, dan zeg je waarschijnlijk 'fruit' omdat je weet dat dat gezonder is. En dat klopt, maar het heeft niets te maken met het soort suiker. Het lichaam maakt immers geen onderscheid: suiker is suiker of het uit fruit komt of uit snoep.

Toch is er wel een verschil. In fruit zit relatief minder suiker dan in snoep. En fruit bevat vezels, vitaminen en mineralen. Daarom is een stuk fruit gezonder dan een snoepje.  • Burgemeester Lambooylaan 3
    1217 LB Hilversum
  • Tel: 035-5433455
    Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Copyright 2021 & Disclaimer - Kenniscentrum suiker & voeding
Voor meer wetenschappelijke informatie, bezoek www.kenniscentrumsuiker.nl